De Stippelberg

Steile duinen, zandverstuivingen, heide, bos, statige lanen en een prachtig landhuis… Je vindt het allemaal op de Stippelberg, een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Oost-Brabant!

Vlakbij het dorpje De Rips, goed verstopt in het oosten van Brabant, ligt het grote natuurgebied de Stippelberg. Je kunt hier heerlijk wandelen met je viervoeter. Onderweg geniet je van het gevarieerde landschap. En wie weet, spot jij wel een van de vele spechten of reeën!

Bijzonder zijn de vele heuveltjes midden in het bos: de stippels. Al deze heuveltjes zijn stuifduinen, die zijn ontstaan door zandverstuivingen. De Stippelberg dankt zijn naam aan deze heuveltjes.

Op de Stippelberg liggen twee wandelroutes. Doordat de Stippelberg op een miljoenenoude breuklijn van twee schuivende aardlagen ligt, is er een plotseling hoogteverschil én zie je veel verschillen in de begroeiing!

Rode wandelroute – 5 kilometer

Deze route voert jou en je viervoeter door een uitgestrekt bos. Onderweg kom je langs de stippels die dit gebied zo bijzonder maken. Op de hoogste stippel vind je ‘D’n Blikken Emmer’, een emmer die bovenin een paal hangt.

Vroeger werd door middel van een klap op de emmer aangegeven dat de bosarbeiders mochten gaan schaften. Ook werd de emmer gebruikt als brandalarm. Vanaf hier heb je namelijk een goed uitzicht op het landgoed!

Blauwe wandelroute – 7,5 kilometer

Wandel over statige lanen en langs het indrukwekkende landhuis. Rondom deze prachtige villa bewonder je de rododendrons, krentenboompjes en andere bloemrijke struiken die het landgoed nóg mooier maken. Onderweg kom je langs een uitkijktoren met een fenomenaal uitzicht over de heide.

Onze tip: heb je zin in een langere, zeer gevarieerde wandeling? Je kunt de rode en blauwe wandelroute eenvoudig combineren!

Je hond is aangelijnd van harte welkom op de Stippelberg.

Tip je vrienden!

FacebookTwitterPinterestWhatsAppEmailCopy Link